0

Alt det jul, vi ikke når

I 1987 var jeg 15 år og altså helt ærligt alt for voksen til det med juleaften – og skrev i min dagbog:

”Juleaften! Nå siger man så. Hvad rager det mig? Og Dig. Det vil sige det var ikke sådan, at jeg var ved at gå til af spænding, men jeg var snarere bare glad. Det er lidt svart at forklare, men dagen i dag var bare ikke noget helt specielt, sådan som det var, da jeg var lille. Men bortset fra det fik jeg da mange gode gaver – blandt andet denne dagbog af Anette. Dog var det bedste nok, at hun havde skrevet ”til min allerbedste veninde” på kortet. Det er det der med de små ting.”

orange-791113

Den store Julebog

Jeg fortsatte med at skrive dagbog, men i de følgende mange år står der ikke noget om juleaften. Den blev nok mindre vigtig. I hvert fald dukker den først op i mine skriblerier i 2004, da vores ældste søn Oscar var to år gammel. Da indførte jeg Den Store Julebog:
Jul 2004
”Vi skulle for meget i weekenderne.”
Jul 2005
”Vi købte et juletræ til terrassen, men det kom aldrig op at stå.”
Jul 2006
”… men vi var også alle sammen syge i december, så vi nåede ikke så meget.”
Jul 2007
”Vi nåede kun æbleskriverne en enkelt gang.”
Jul 2008
”Vi pyntede til jul 1. søndag i advent – men fik først kalenderlys og adventskrans nogle dage senere. Vi var lidt sent på den med gaverne.”
Jul 2009
”I år ventede vi til den 23. sidst på eftermiddagen med at finde et juletræ. Så det var lige ved ikke at lykkedes.”
Jul 2010
”Anders (min mand, red.) bagte småkager, som lige præcis rakte til jul – de var nemlig i år det eneste juleguf, for vi nåede ikke til Tyskland og købe den store dåse med Quality Street.”
Jul 2011
”Vi var ude for at forsøge at finde en adventskrans, men alt havde lukket, så vi endte med at bruge Georg Jensen stagen. Juledekorationerne nåede vi først lige inden jul.”
Jul 2012
”I år nåede vi aldrig til adventskransen. Vi nåede ikke juletog og julemandens ankomst. Det er svært at få det hele til at passe sammen.”
Jul 2013
Jeg nåede ikke at skrive i julebogen før langt ind i det nye år, så der er bare en opremsning af fakta.
Jul 2014
”Drengene fik adventsgave af Nissen, som ikke er helt god til at huske dem fra morgenstunden hver søndag.”

Pludselig er det slut

Der er side op og side ned om traditioner – både dem, vi når hvert år, og dem, vi når nogle gange. Og dem vi aldrig når. Det er som det skal være.
For julen handler om at dufte den jule-the, jeg deler med Oscar, til grønt gran og lilla hyacinter, der folder sig ud.
Den handler om at se glæden i Fredriks øjne, når han sidder til Lucia-optoget i skolen og ser på krybbespillet og se de mange lys tændes i hele byen.
Den handler om at nyde smagen af de småkager, Anders bager – særligt fedtebrødene, som er mine favoritter – og æbleskiverne, vi bager efter opskriften fra min mormor og mor.
Den handler om høre latteren fra mine søstre, når de kommer i julen med deres familier, og hele huset kommer til at rode helt vildt.
For nej, vi når aldrig det hele.
Men vi skal nyde det, der er, mens det er der.
For pludselig er julen ovre, og det er januar.
Og den skal vi også nyde.

(Klumme bragt i Horsens Folkeblad, lørdag den 19. december 2015)

 

Skrevet af den - Kategori Content Marketing


Jeannette Refstrup

Jeannette Refstrup er partner og direktør i Strup & Strup. På bureauet arbejder hun særligt med corporate branding, krisekommunikation og forandringskommunikation. Jeannette bor i Horsens med sin mand og to sønner - og bruger fritiden på at høre country-musik, lave mad og gå ud til forskellige kulturelle oplevelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *