Alle snakker om disruption i øjeblikket. Men hvad er det dersens digital disruption egentlig? Og er det bare et fluffy buzzword? Under alle omstændigheder er det et begreb, du ikke kan undgå at forholde dig til.
Er du klar til at blive forstyrret? Sådan rigtigt forstyrret? Ikke bare midt i kaffen – men i jeres forretningsstrategi og i jeres markedsmodeller?
Disruption opstod faktisk allerede midt i 1990’erne og er et udtryk for en forstyrrelse eller omvæltning, der typisk er fremprovokeret af nye opfindelser, som truer jeres produkt, nye frække konkurrenter, nye markedsvilkår og generelt alt, der kan betegnes som en altoverskyggende gamechanger for jeres virksomhed og det marked, som I skal agerer i – både nu og for fremtiden.
Det handler om, at kunden i dag er centrum for din virksomheds digitale transformation. Din innovation skal foregå med udgangspunkt i kundens behov. Ikke din virksomheds behov.
Medier og metadata
I dag er du nødt til at være in-on-innovation. Ikke bare i forhold til produktudvikling, men også i forhold til jeres digitale whereabouts og awareness. Hvor digital moden er din virksomhed egentlig? Og er I rustet til fremtidens konkurrence?
Du kan ikke være direktør i Danske Bank uden at forholde dig til diverse digitale tiltag, fintech og apps som MobilePay og konkurrenten Swipp. Du kan heller ikke være direktør i Post Danmark uden at forholde dig til E-boks eller direktør i Taxa uden at forholde dig til tjenester som GoMore og Uber.
Det kan godt være, at du ikke ser digitalisering som din core business. Men den digitale udvikling kan som bekendt ikke stoppes – det ved de om nogen i musikbranchen, som har været igennem en kæmpe omvæltning med Spotify og iTunes, og i tv-branchen med populære tjenester som Netflix og HBO. Selv hotelbranchen har nu fået private boligejere som direkte konkurrenter med tiltag som airBNB og homeswaping.
The trend of tomorrow
Ingen kan vide, hvad morgendagens marked bringer, og derfor er digital bevågenhed og innovation i dag helt afgørende konkurrenceparameter – uanset din branche. Derfor hører data og due diligence i dag sammen, ligesom management og metadata gør det.
Af samme grund har digitaliseringen uigenkaldeligt fundet vej ind i både direktionslokaler og rundt om bestyrelsesbordet i de fleste moderne virksomheder. Og det er en rigtig fornuftig strategi at udvise rettidig omhu i forhold til nye teknologier, som både potentielt og aktuelt kan influere på din virksomhed. Digital disruption kan både være en trussel og en gave. Under alle omstændigheder er det en forandring, som du skal forholde dig til – og måske endda hilse velkommen.
Politiet ved godt, at vi alle kører rundt med diverse apps tændt på mobilen, som advarer os om deres fotofælder. Men det får os stadig til at sænke farten. Er det så en trussel eller en hjælp? Det vigtigste er, at ledelsen hos Politiet ved, at disse apps findes: Digital awareness.
I dag er alle virksomheder mediehuse, som udsender kommunikation på alt fra hjemmesiden til Facebook, nyhedsbreve og corporate sites på LinkedIn. Du udsender signaler og data fra din virksomhed via mange forskellige kanaler. Men du modtager også data den anden vej. Og derfor giver det mening at tænke i segmenteret og brugerstyret data og customer intelligence.
Digital strategi – kør radaren rundt og undgå de blinde vinkler
Hvad nu hvis din virksomheds eksistensgrundlag forsvandt i morgen? Ville du være forberedt? Ville du se det komme?
Som virksomhedsleder ved du, at det er farligt at være uforberedt. Det gælder også jeres digitale indsats og produktudvikling. Nøgleordet er digital strategi, og det er kunden, der er i centrum.
Uanset om I benytter de mere klassiske digitale discipliner som bannerannoncering og nyhedsbreve, eller om I har kastet jer over Facebook, kræver det professionelt arbejde, og at I har taget nogle kvalificerede digitale valg om tilstedeværelse. I skal kende til de forskellige discipliners styrker og svagheder. Hvilke kanaler er gode til henholdsvis branding, lead-generering, analysering, segmentering, salg?
Uden denne viden er I ikke i stand til at planlægge jeres digitale indsats optimalt og professionelt. Den digitale strategi bør naturligvis være forankret i virksomhedens overordnede strategi, og så skal I vide, hvad I vil med jeres forskellige indsatser. For din virksomhed kan ikke det hele, og uden et klart formål bliver det unægteligt svært at opstille klare mål og i sidste ende analysere og optimere ud fra disse.
Digital omni-channel marketing
Før den digitale revolution havde kundeoplevelserne en begyndelse, en midte og afslutning. Man så et produkt, og så købte man det. Beslutningsprocessen var lineær og kronologisk, når kunden skulle gøres opmærksom på et produkt og motiveres til at handle.
Så enkelt er det ikke i dag. Førhen stoppede kontakten med kunden, når købet var afsluttet. Hvad der skete, når kunden forlod butikken, var ikke så vigtigt.
I dag er vi som virksomheder mindst lige så interesseret i kundernes efteromtaler og anmeldelser på de forskellige, digitale kanaler, som kan generere potentielt merkøb fra andre, der læser om købsoplevelsen. Det kan være på din virksomheds egne kanaler eller på tjenester som eksempelvis TrustPilot og YELP. Derfor er den digitale marketingproces i dag cirkulær: Hvad du sender ud, kommer tilbage igen.
I dag skal de enkelte brands derfor arbejde hårdt for at blive hørt i det digitale mylder af samtaler på Facebook, Twitter og forskellige brugerfora. De sociale medier og mund-til-mund-platforme har i dag givet mere magt til de digitale forbrugerne, og digital omtale og interaktion er mere værd end konventionelle reklamer. Ikke mindst i forhold til rating på Google.
Dagens omni-channel marketing univers kræver, at man er konsistent og ensartet i sine budskaber på tværs af alle relevante kontaktpunkter. I dag er kommunikationen mere gennemsigtig, og det giver en troværdighed at sige det samme på Facebook, som på hjemmesiden.
Der er dog ingen universel formel for digital tilpasning; den optimale kunderejse vil se forskellig ud fra produkt til produkt, men der er alligevel tre generelle punkter, som digitalt bevidste marketingfolk bør notere sig:
- Vær alsidig – og vær digitalt tilstede, hvor det sker.
- Kunden er dit centrum. Det er deres behov, der giver dit salg (costumer is king).
- Følg konstant med i tilbagemeldingerne fra dine kunder og følgere. Disse data er meget værdifulde.
Fakta:
Hvad er digital distruption? En række oplagte eksempler og deres afledte effekter
Disruption er langt fra et nyt begreb. Enhver forandring, udvikling, afvikling og innovation er et udtryk for disruption. Selv i stenalderen var det en disruption, når en hytte blev væltet omkuld af stormen, eller det ikke regnede i mange måneder. Siden har vi som bekendt gennemgået en både industriel, teknologisk og ikke mindst digital revolution. I dag snakker mange konsulenter om big data og mulitchannels over frokosten i kantinen, men lad os blive konkrete et kort øjeblik:
Internet og Google
Internettet er det mest oplagte og indlysende eksempel på et altoverskyggende digitalt point of no return, som har været en informationsmæssig revolution og en gamechanger for alle brancher, personer og virksomheder over hele verden. Internettet og Google betragter vi i dag alle som en selvfølge, der ovenikøbet har afledt udsagnsordet: At google.
”Jeg googler det lige”, siger vi i flæng i løbet af en arbejdsdag. Det kan lyde banalt, men tænk tilbage på tiden før internet og Google, hvor vi gik på biblioteket for at søge information i papiraviser, leksika, bøger og kompendier. Det er umuligt at nævne alle de uendeligt mange områder, hvor det har gjort en forskel, men ét eksempel er medierne. I dag er det blot et spørgsmål om sekunder, før du får nyheder ind på din iPad fra de fjerneste dele af verden. Det har disrupted hele det globale medielandskab og journalisternes arbejdsvilkår. Vores adgang til data og viden er enorm, og verden er blevet en landsby kaldet www. Begrebet digital distruption stammer da også fra Silicon Valley i USA, hvor Google har hovedsæde.
Sociale medier
Afledt af internettet kan vi i dag dårligt forestille os en verden uden Facebook og LinkedIn. Men i 2004 var Facebook en skelsættende disruption i den globale, digitale kommunikation, og vores måde at networke på. Afstanden mellem mennesker er blevet mindre i takt med, at informationsflowet og den digitale vidensudveksling er eksploderet. Og i dag bruges Facebook også til marketing og branding, ligesom LinkedIn er blevet den moderne CV-database og digitale visitkort for både personer og virksomheder. Det giver ændrede vilkår i forhold til at profilere sig selv og sin virksomhed, og det stiller krav om at være online, synlig og connected.
Facebook og Instagram udgør en trussel for de mere gammeldags markedsføringskanaler som avis- og magasinannoncer. Og Instagram og de digitale fotografiske værktøjer på vores smartphones udfordrer professionelle fotografer, som ikke længere har monopol på redigering og avancerede billedoptimeringseffekter og filtre.
Fagområder smelter sammen, og de sociale medier har gjort os alle til små mini-marketingchefer.
Drone-teknologi
Et mere kuriøst eksempel er dronen, som oprindeligt er udviklet som en overvågningsmekanisme og et præcisionsvåben til det amerikanske forsvar. Men i dag bruges de – takket være innovation og produktudvikling – også i mange andre sammenhænge. Blandt andet til optagelse af flotte film- og tv-optagelser, fotografering, opmåling af landskaber, indsigt i dyrelivet, redningsaktioner og senest sågar levering af pakker og pizza’er. På den måde udgør drone-teknologien i dag en digital disruption i mange forskellige brancher, som nu må forholde sig til en flyvende konkurrent.
Sundhed og telemedicin
I dag er både offentlige og private hospitaler digitalt disrupted med alt fra elektroniske patientjournaler, lægernes digitale talegenkendelsesprogrammer som selv skriver journalerne og telemedicin, hvor sundhedsdata deles mellem fagpersoner med mulighed for fjerndiagnosticering. Der er derfor en enorm industri i at udvikle digitale løsninger til sundhedsvæsenet.