...

Skab nærvær og personlighed i din kommunikation

Skrevet af Gitte Glibstrup

Taler du direkte til din modtager, når du kommunikerer? Skab mere personlighed i din kommunikation. Tjek, om du kender de tre nemme manøvrer her.

Der var engang, hvor det kun var lærde eller særligt udvalgte mennesker med licence to tell, der havde mulighed for at kommunikere bredt.

Det har forandret sig. I dag kan alle med adgang til internettet få offentlig taletid i et eller andet omfang:

  • på sociale medier
  • på en blog
  • i et nyhedsbrev
  • på en hjemmeside
  • i en podcast
  • osv.

Det samme gælder virksomheder, organisationer og foreninger. Uanset om deres månedlige marketingbudget er hundrede millioner eller 350 kroner, kan de få deres budskaber ud.

Det betyder, at:

  • vi hver dag bliver udsat for massive mængder af kommunikation – af temmelig forskellig kvalitet
  • dine ord er i konstant konkurrence med et utal af andre – ikke kun din egen branche
  • du skal hele tiden gøre dig fortjent til modtagerens sirlige opmærksomhed.

Det er lidt op ad en halvdrøj bakke, ikke? Men vi skriver selvfølgelig ikke det her for at tage modet fra dig. Vi skriver det for at vise dig de tre simple manøvrer, som stiller dig så meget stærkere i tvekampen om modtagerens lyttelapper.

Det handler om at kommunikere nærværende, personligt og i øjenhøjde, så vi føler, du taler direkte til os.

Det gør du helt konkret sådan her:

  1. Sig/skriv du til din modtager.
  2. Lad dig inspirere af talesproget.
  3. Stil spørgsmål.

Sig/skriv du til din modtager
I gamle dage talte man ikke til, men om modtageren, og gerne i et sprog, som afspejlede afsenderes autoritet, men fes hen over hovedet på modtageren. I dag ved vi, at man optager, lagrer og reagerer bedre på et budskab, når man bliver mødt ligeværdigt og i et sprog, man forstår.

Derfor – tal direkte til modtageren for at skabe nærvær og personlighed i din kommunikation.

Selvom du er eksperten i relationen, gør du derfor klogt i at tale direkte til din modtager – og det gør du allernemmest ved at tiltale ham eller hende med et bundsimpelt du.

Eksempel:

  • Vi er ikke tilfredse, før kunden er tilfreds.
  • Vi er ikke tilfredse, før du er tilfreds.

Ingen nyder at blive omtalt i tredjeperson som ”kunden”. Fokusér på det menneske, du kommunikerer til. Også selvom du repræsenterer en seriøs og professionel virksomhed eller organisation.

Lad dig inspirere af talesproget
Det er fristende at sige ”Skriv, som du taler”. Men hvis du nogensinde har transskriberet eller bare lyttet til talesproget, ved du, at det ikke er en god idé. Hm, øh, såh, nåmen, altså, *host* – for ikke at nævne de spændende sætningskonstruktioner samtaler ofte afføder.

Så lad være med det!

Men lad dig endelig inspirere. Brug samme type ord, som hvis du havde en samtale med modparten. Skriv simple sætninger. Og skab gerne en uformel tone.

Det gælder i øvrigt, uanset om du skriver en tekst, der skal læses, eller et manuskript til en video, podcast eller præsentation.

Stil spørgsmål
Virker det en lille smule underligt at stille spørgsmål i en åbenlys envejskommunikation?

Måske. Men du stiller ikke spørgsmålet for at få svaret. Du stiller det for at trykke på modtagerens opmærksomhed. Spørgsmålet hjælper med at få modparten til at tænke, engagere sig og hænge på.

Selvom dialogen er kunstig, er den givtig – både for dig som afsender og for os som modtagere.

Budskabet herfra er altså, at du skal kommunikere så nærværende, ligeværdigt og personligt, at din modtager næsten føler, I sidder over for hinanden. Derfor – tal direkte til modtageren og skab mere personlighed i din kommunikation.

Fik du læst: Find din tone of voice

Skal dine tekster være 100 % bedre?

Når du klikker “tilmeld mig” siger du samtidig ja til at modtage digital markedsføring fra os. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores privatlivspolitik her.

* skal udfyldes

Måske kan du også lide …

Hvad er Employer Branding?

Hvad er Employer Branding?

Employer Branding betyder, at du arbejder med at skabe et stærkt brand, som nuværende eller potentielle medarbejdere finder så attraktivt,...

Hvad er Employee Advocacy?

Hvad er Employee Advocacy?

Employee Advocacy betyder, at medarbejderne virker som ambassadører for virksomheden ved for eksempel at tale pænt om den ude i byen eller...

Skal dine tekster være 100 % bedre?


Få 3 siders tjekliste med 16 punkter + strategiske overvejelser samt huskeregler og kæpheste.

Din tjekliste er på vej, kig i din indbakke.