Klosterkirken i Horsens er en levende kirke, der ønsker at skabe en inkluderende og engageret kirke for mennesker i sognet. De søgte vores hjælp til at styrke deres kommunikation og facilitering. Menighedsrådsformand Claus Holck Pape fortæller om samarbejdet og de resultater, vi har opnået sammen.
– Vi havde et ønske om at se kirken nu og i fremtiden, og skabe en levende kirke, hvor vi involverer og engagerer menigheden. Vi valgte at søge hjælp hos StrupStrup®, og det har været en vigtig del af vores strategiske arbejde og har givet os retningssættende værdi, siger han.
– Rom blev ikke bygget på en dag, men det har sat en bevægelse og en masse tanker i gang.
Gav synlighed
Samarbejdet begyndte med et omfattende projekt om frivillighed og deltagelse i Horsens Klostersogn. Vi begyndte med at gennemføre et spørgeskema og annoncerede det gennem sociale medier og pressemeddelelser. Claus Holck Pape siger:
– Vi nåede ud til mange mennesker, og det gav os synlighed. Samtidig fik vi indsigt i, hvad folk tænker, selvom de måske ikke kommer i kirken normalt.
– Vi var trygge ved StrupStrup®s strukturerede tilgang, og vi følte os sikre på, at de havde styr på projektet. Deres facilitering skabte tryghed, og alle deltog aktivt og ønskede at være en del af det.
Tænketank-aftener
I forbindelse med projektet har der været afviklet flere tænketank-aftener, hvor frivillige har bidraget med deres ideer og tanker. Men ét er at have nogle gode og konstruktive dage sammen. Noget andet er, hvilke resultater, der kom ud af det.
– Gennem samarbejdet har vi som organisation opnået synlighed og indsigt i, hvad folk ønsker og efterspørger. Vi har arbejdet med alternative gudstjenester og skabt en større forståelse for, hvad der appellerer til forskellige mennesker.
– Vi har lært, at nogle er interesserede i det grønne område, nogle gerne vil i kirken og synes, det er et godt rum, mens andre måske er lidt skræmte af kirken. Vi har fået en bevidsthed om, hvad der efterspørges.
Som en del af arbejdet på tænketank-aftenerne blev der udviklet ideer, hvoraf én blev valgt: Det blev besluttet, at Klosterkirkens historie skulle fortælles som et teaterstykke. Det stykke har netop haft premiere.
Visionsdag
Desværre blev projektet sat på pause på grund af COVID-19-pandemien, men er genoptaget.
– Nu har vi genoptaget projektet, fordi det er vigtigt for os. Vi ønsker at skabe en levende kirke, hvor folk kan samles.
For at skubbe projektet godt i gang igen, afholdt Horsens Klostersogn med Jeannette Refstrup en visionsdag for menighedsrådet og kirkens medarbejdere.
– StrupStrup® var med til at få visionsdagen i gang. Alle blev involveret og klædt på til at arbejde med frivillighed og deltagelse. Vi diskuterede nye områder og fik mulighed for at sætte vores præg på dagen og på de kommende indsatser.
Et nyt perspektiv
Claus Holck Pape nævner også fordelene ved at have en ekstern konsulent som StrupStrup involveret i processen. Han siger:
– Det er vigtigt at have en person udefra, som kan stille spørgsmål og give et frisk perspektiv. Jeannette var tovholder, og fordi hun brugte tid på at lære os og vores vision at kende, har det hjulpet med at holde os fokuseret på vores mål.
– Vi er blevet bevidste om, hvor vi er i dag, og hvad vi kan gøre bedre for at komme videre. Projektet har været med til at sætte en bevægelse og en masse tanker i gang. StrupStrup har været særligt gode til at lave oplægget og styre hele processen. De har skabt en god dialog og har været velforberedte. Det er halvdelen af arbejdet.
– Jeg tror, at andre kirker, der har fokus på udvikling, vil kunne have glæde af et lignende samarbejde. Det samme gælder skoler og andre organisationer. Jeannette hjalp os med at få indsigt i, hvad folk tænker, og det har givet os noget værdifuldt at arbejde videre med.
FAKTA
Til projektet ”Frivillighed og deltagelse i Horsens Klostersogn” leverede vi:
- Projektbeskrivelse
- Spørgeskema
- Opslag på sociale medier om spørgeskema plus tilhørende annoncering
- Pressemeddelelse
- Nyhedsbreve
- 4 kvalitative interviews – herunder udarbejde spørgeramme og finde interviewpersoner
- 4 besøg hos forskellige interessenter i lokalområdet
- 4 voxpops på gaden
- 3 tænke-tank aftener – herunder planlægning, kommunikation og facilitering
- Afsluttende pressearbejde om projektet
- Opsamling og fremlæggelse
- Efterfølgende facilitering af visionsdag
Interesseret i mere viden om kirke-kommunikation? Så læs også:
Bag produktionen af podcasten “Kirke & Co”
Et stærkere brand leder til mere kirkegang