Er årets firmajulehilsen traditionen tro en svær nød at knække? Snup 7 fif til den gode og effektfulde julehilsen.
Har den årlige julehilsen tendens til at blive en slatten omgang, som i bedste fald bliver sorteret i ”pap og papir”, før du kan nå at sige skillema dinge dinge du?
Måske er det heller ikke sååå vigtigt med den julehilsen …?
FORKERT!
Din julehilsen er en strategisk spidsfindighed – altså hvis du triller den i tid, ynde og originalitet.
Derfor er din julehilsen (måske) årets stærkeste budskab
Din julehilsen er ikke bare et godmodigt ønske om en glædelig jul og et godt nytår til udvalgte kunder, leverandører og samarbejdspartnere.
Det er relationspleje, branding og synlighed for fuld banjomus. Indpakningen er anderledes, end hvad vi normalt forbinder med strategisk kommunikation, og derfor har netop virksomhedens julehilsen potentiale for at gå ind uden friktion. Men vær lige opmærksom på ikke at bryde markedsføringsloven i farten, når du giver dig i kast med at skrive den gode julehilsen.
Fordelene ved en veltrillet og god julehilsen er nemlig, at den:
- plejer relationen til jeres (vigtigste) kunder, leverandører og samarbejdspartnere
- styrker jeres brand
- er en mulighed for at vise jeres værdier og personlighed
- har større troværdighed end traditionelle markedsføringsformer
- holder jer stjerneklare i kundens bevidsthed.
Det kan derfor godt svare sig at putte lidt kræfter i den gode julehilsen.
7 fif til en knasende sprød julehilsen
Lad os begynde med et eksempel.
Kære Firmanavn ApS
Tak for et godt samarbejde. Her er lidt om året, der gik, hos os [bla, bla, bla – masser af ligegyldigheder fra 2021 i jeres business].
Glædelig jul og godt nytår!
Kærlige hilsner
Jeres Firmanavn
Det ser da meget julehilsenagtigt ud, ikke?
Men det rammer ikke just modtageren i julehjertet. Nærmere papirkurven. Eller pejsen. Hav derfor disse 7 råd i baghovedet, når du går i gang med den gode julehilsen.
1. Investér i din julehilsen: Afsæt tid, opmærksomhed og kreativitet til at gøre det til en julehilsen, som kan mærkes hos modtageren, og som lever op til jeres standard.
2. Vær personlig: Vi forstår godt, du ikke kan fabrikere 56 personlige og håndskrevne julehilsner. Men put alligevel al det nærvær ind, du formår, så kortet virker personligt. Personlighed er mere end indhold. Skriv ”du” eller ”I” til din modtager, og brug ”jeg” eller ”vi” om jer selv – ikke virksomhedernes navne, der virker lidt distancerende og formelt.
3. Fokusér på modtageren: Regel nummer 1 inden for kommunikation gælder også, selvom det er jul. Din bundloyale golden retriever vil elske at høre om dit firma, jeres visioner og jeres år, men din kunde eller samarbejdspartner nærer ikke samme ubetingede interesse. Selvfølgelig kan du godt fortælle lidt om jeres år. Men fokusér på, hvad der er relevant – for den, der læser kortet.
4. Byt klichéer ud med opfindsomhed: Hvis julekortet lyder, som om det er skrevet af Siri, så put lige lidt menneskelighed ind. Det gør du allernemmest ved at vige uden om de faste udtryk:
- Tak for et godt samarbejde/Vi ser frem til et fortsat godt samarbejde
- Så går året atter på hæld …
- Det har været et år med fuld fart på
- Glædelig jul og godt nytår.
Drys i stedet jeres egne ord, vendinger og værdier ud over det. Find de små krøller, der gør julekortet interessant, og giv os lov til at mærke jer.
5. Vær tro mod jer selv: Uanset om formatet er en fysisk gave, et julekort eller et e-kort, så sørg for, at det er i overensstemmelse med jer – hvad end jeres fokus er elegance, innovation, bæredygtighed, intellekt eller humor. Lad ingen være i tvivl om, hvem der er afsender af det her kort.
6. Lidt, men godt: Måske virker det overvældende at skrible julehilsner hele december. Og måske behøver antallet ikke at være det vigtigste. Måske skal I udvælge de allervigtigste kunder, leverandører og samarbejdspartnere og gøre lidt ekstra ud af dem i stedet for at sende tandløse standardhilsner ud til alle.
7. Pak det nydeligt ind: Det er jul. Men behold endelig elegancen og jeres velovervejede brandfarver og -fonte, uanset om formatet er et trykt kort eller et e-kort. Selvfølgelig må du godt drysse lidt julestemning ud over layoutet. Meeen tjek lige, at det stadig dufter af jer, når du er færdig.
Sådan skriver du den gode julehilsen … Og med de ord ønsker vi dig den glædeligste jul og det bedste nytår, du i din vildeste julefantasi kan forestille dig.
Skab smil med et godt autosvar
Nåååh ja – det allersidste, inden du går på juleferie.
Autosvar!
Autosvar har det med at være lige så gudsjammerligt kedelige som deres navn. Og fred da være med det. Men tænk, hvis du kunne smøre et smil ud over ansigtet på hende, der får det, samtidig med at du fortæller, at du ikke svarer på hendes mail foreløbigt.
Det har potentiale, ikke?
Dit autosvars fornemmeste opgaver er at være:
- venligt
- kort
- informativt
- personligt
- i overensstemmelse med dig og med virksomheden.
Lad os lige folde det lidt ud.
Venligt: Begynd dit autosvar med at takke for afsenderens mail. Forklar i en høflig tone, at du er fraværende, og slut af med en venlig – evt. uformel – hilsen.
Kort: Modtageren har ikke hele dagen. Måske heller ikke meget mere end ti sekunder til at afkode de informationer, hun har brug for. Gør det nemt for hende.
Informativt: Du er væk/tjekker ikke mail/har begrænset adgang til mail. Du svarer i hvert fald ikke. Fortæl, hvornår du er tilbage, og hvem vi kan gribe ud efter, hvis det er hu-hej-akut.
Personligt: Du behøver ikke at kortlægge hele din ferie. Men giv gerne et par konkrete eksempler på, hvad du bruger tiden på, nu du ikke svarer på vores mail, f.eks. at du:
- knaser pebernødder og spiller Matador
- kigger på spinkle lammeskyer på Bali
- leger med din (søns) nye racerbane
- skaber et stabilt fundament for januarkuren.
Det er aldrig spildt at efterlade modtageren med glimt i øjnene. Især ikke, når du lige har besværliggjort hendes dag ved at være out of the office.
I overensstemmelse med dig og virksomheden: Afstem det personlige med, hvem du er, og hvad virksomheden står for. Bare en lynhurtig analyse af, hvad der egentlig er passende. Måske behøver du ikke at gå i detaljer med dine forventninger til julefrokosten 2. juledag.
Fik du læst: Derfor er humor et godt strategisk værktøj i din kommunikation